Professionel sport er ikke særlig gammel

Professionel sport er ikke særlig gammel, men den har gennemgået en stor udvikling. I dag udsættes atleterne for langt større prøver og udfordringer end deres forgængere. Spillets miljøer, regler og kultur har ændret sig. Og atleterne er også mere disciplinerede og dedikerede. Men hvordan er disse sportsgrene blevet til?

Oprindelsen af professionel sport

I kolonitiden var oprindelsen af professionel sport uklar, og det er uklart, hvor sporten kom fra. Nogle historikere spekulerer i, at den stammer fra det britiske spil rounders, men andre er uenige. For eksempel hævder en historiker, at baseball stammer fra Storbritannien, mens en anden hævder, at den stammer fra amerikansk jord. Denne strid ansporede en kommission til at afgøre spørgsmålet under ledelse af Abraham Mills, den fjerde formand for National League of Professional Baseball Clubs.

Efter revolutionen blev hestevæddeløb den mest populære sport. I 1826 tiltrak en kamp mellem to engelske fuldblodsheste, Sir Henry og Eclipse, over 50.000 tilskuere i New York. Boksning fik dog ikke støtte fra overklassen i England og faldt under irske og indianske politiske fraktioner, som dominerede. Ikke desto mindre har boksning bidraget til udviklingen af amerikansk slang, herunder "fan" og "one-two", som stammer fra præmieringskampe i Regency England.

Sport blev mere populært med den industrielle revolution, hvor der var større adgang til fritid og mindre elitisme. Med fremkomsten af massemedierne blev sporten også professionaliseret, hvilket øgede dens popularitet.

Udviklingen af professionel sport

Professionel sport har undergået en udvikling, nogle til det bedre, andre til det værre. For det første har spilsituationerne ændret sig betydeligt, og atleterne står over for flere udfordringer end deres forgængere. Selve sporten har også ændret sig for at kunne konkurrere med andre former for underholdning. De nyere aspekter af professionel sport har dog fået nogle mennesker til at væmmes.

Udviklingen inden for professionel sport er parallel til udviklingen inden for krigsførelse. Krigens og fodboldens karakter har ændret sig, hvilket i høj grad skyldes fremskridt inden for teknologi og individuel tænkning. På samme måde bliver en nation, der opnår en konkurrencefordel, ofte overgået af en anden nation, hvilket fører til yderligere udvikling. Et sådant eksempel er Peng Shuai-sagen, som illustrerer politiseringen af sport og dens kommercialisering. Den peger også på den rolle, som branding spiller, og hvordan nogle atleter er i stand til at gå fra virksomheds- til aktiviststatus.

De fleste professionelle sportsligaer har et bestemt antal franchisehold. Hver franchise består af et hold med territoriale rettigheder, der dækker et stort byområde. Nye hold optages i ligaen ved afstemning blandt de eksisterende franchiseselskaber. Normalt er nye placeringer udbudt i licitation af potentielle ejere. Det er ikke tilladt at oprette nye hold i områder, hvor der allerede er eksisterende hold.

Udvikling af reglerne for professionel sport

I årenes løb er der sket mange ændringer i reglerne for professionel sport. I NHL er der f.eks. blevet indført hastighedsregler. Disse omfatter "hurry-up" faceoffs og regler for linjeskift. Disse ændringer har reduceret spilletiden betydeligt. Disse ændringer blev gennemført af hensyn til sikkerheden og retfærdigheden.

Mens nogle hævder, at professionel sport er blevet
blevet kommercialiseret, hævder andre, at udviklingen har gjort dem mere underholdende og spændende. Selv boksning har ændret sig på mange måder, herunder tilføjelsen af pointsystemer og sikkerhedsregler. Der var ingen handsker eller point i sporten for 150 år siden. Denne udvikling af reglerne for professionel sport er nødvendig for at forblive relevant i en verden, hvor publikum i stigende grad bliver forkælet med underholdningsmuligheder.

Før NBA indarbejdede disse nye regler, var det ikke ualmindeligt, at kampene havde pointtal på under 30 point. Spilletempoet var ofte langsomt, og en populær taktik var at spille bolden videre uden at score. NBC og NBA greb dog ind og forsøgte at forhindre sådanne taktikker. I 1933 blev midtbanelinjen trukket op, og offensive hold skulle føre bolden forbi den inden for ti sekunder.

Udviklingen af den professionelle sportskultur

I det 20. århundrede gennemgik den professionelle sportskultur en social og rumlig udbredelse. Afroamerikanere, australske aboriginals og sydafrikanske "Cape Coloureds" fik ret til at deltage i sport. Kvinder fik også ret til at dyrke visse sportsgrene. Og transnationale selskaber begyndte at markedsføre sport til et stadig bredere publikum.

Link til vores nye hjemmeside på Holdsport

 
Bliv medlem nu
Banner